
Indeks glikemiczny – co to takiego?
Indeks glikemiczny, czyli IG, to szalenie prosta i intuicyjna informacja dla Ciebie.
Otóż gdy widzisz duży indeks glikemiczny dla danego produktu, intuicyjnie powinieneś nie chcieć go zjeść.
Jest to parametr wyliczany. Mierzy się go na podstawie stężenia cukru we krwi po spożyciu danego produktu spożywczego. Dla każdego produktu jest wyliczany osobno, czyli nie określamy IG dla frytek na podstawie IG dla ziemniaków, lecz jeszcze raz wykonujemy pomiary. IG liczymy także dla różnych rodzajów tego samego produktu. Słodkie jabłko będzie miało IG większy niż jabłko kwaśne, a smażone słodkie jabłko będzie mieć IG większy od po prostu słodkiego jabłka. Różnice między tym samym produktem, ale inaczej przetworzonym, mogą być bardzo duże. Marchewka surowa będzie mieć IG określany jako mały, czyli IG poniżej 55. Z kolei marchew gotowana będzie miał IG duży, czyli powyżej 70.
Wniosek nr 1: Zawsze sprawdzaj IG dla produktu spożywczego, który chcesz zjeść.
W badaniach naukowych jednoznacznie wykazano, że im większy indeks glikemiczny, tym większa szansa na cukrzycę typu 2, zawał serca, miażdżycę i na rozwój nowotworów. Ponadto wysoki IG sprzyja przyrostowi masy ciała. Otóż po zjedzeniu np. arbuza mającego IG na poziomie 72 uzyskujemy bardzo wysoki poziom cukru we krwi. Wysoki poziom cukru we krwi skutkuje dużym wyrzutem insuliny do krwi. Insulina to hormon, które rolą jest chowanie cukru, czyli przenoszenie go z krwi do komórek. Ponieważ po arbuzie mamy duży cukier, mamy duży wyrzut insuliny, a to skutkuje gwałtownym obniżeniem poziomu cukru. Wtedy z kolei wydziela się inny hormon, czyli glukagon. Jedną z jego ról jest sprawianie, że czujemy się głodni, a przez to więcej jemy.
Możesz sam to sprawdzić. Zjedz jakieś słodycze, nawet całkiem sporo. Poczujesz, że głód nie tylko nie mija, ale i narasta.
Wniosek nr 2: Jeżeli chcesz cieszyć się zdrowiem i nie chcesz tyć, wybierz produkty o niskim IG.
Indeks glikemiczny ma szczególne znaczenie dla pacjentów chorych na cukrzycę. Im większy IG, tym większe poposiłkowanie wahania poziomu cukru we krwi. Tym trudniej jest ustalić prawidłowe leczenie cukrzycy, a to oznacza:
- Konieczność kupowania drogich leków.
- Pobyty w szpitalu.
- Powikłania cukrzycy, np. uszkodzenie nerek, choroby oczu czy stopę cukrzycową.
Wniosek nr 3: Jedzenie produktów o niskim IG pozwalają lepiej kontrolować cukrzycę.
Ciężko będzie Ci wyeliminować całkowicie produkty o wysokim IG. Powodów tego stanu rzeczy może być wiele, od kwestii upodobań kulinarnych, przez kwestie ekonomiczne i na zwykłej decyzji o nierezygnowaniu z nich skończywszy. Możesz zrobić dwie rzeczy, by zredukować niekorzystny wpływ produktów spożywczych o dużym indeksie glikemicznym:
- Połączyć produkt o wysokim IG z produktem o niskim IG. Jeżeli na obiad będziesz mieć gotowane ziemniaki, które mają duży IG, a do tego błonnik warzywny i mięso, które ma zerowy IG, okaże się, że te pozostałe produkty skutecznie spowalniają wchłanianie ziemniaków. Produkt ma wysokie IG właśnie wtedy, kiedy szybko się wchłania, więc gdy coś wchłania się trudniej i ma niski IG, przeszkadza we wchłanianiu tego, co ma IG wysoki.
- Jeść odpowiedni błonnik. Są dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Ten pierwszy jest np. w owocach, warzywach, owsu i jęczmieniu, a ten drugi w celulozie i ligninie. Ten pierwszy po zjedzeniu otacza produktu spożywcze, przez co ten wolniej są trawione, a przez to – wolniej wchłaniane. To z kolei powoduje mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi.
Tabele informujące o wskaźniku IG dla poszczególnych produktów spożywczych znajdziesz w Internecie. Są ogólnodostępne.
Wniosek końcowy: Jedz to, co ma niski indeks glikemiczny.
I żyj długo i szczęśliwie.